Vad är IPTV och hur det fungerar: är det lagligt att titta på gratis IPTV-kanaler?

Det var tänkt att titta på TV på IPTV skulle bli en riktig revolution, men i slutändan blev det överkört av OTT television. Vi berättar vad IPTV är och varför du bör vara försiktig när du använder den för att titta på gratis tv-kanaler av IPTV.

IPTV betyder “television by Internet Protocol”, och i grunden är det en TV som når användaren inte via en antenn, men från Internet med en IP-adress. IPTV skulle vara tv-revolutionen som vi visste det, en TV som skulle nå användaren med högre kvalitet oavsett var det var, eftersom endast bredband (fast eller data) och en desco skulle behövas för att kunna spela innehållet i högsta kvalitet. Tiden har dock gått över tekniken, och på grund av den nödvändiga infrastrukturen har de viktigaste TV-tjänsterna bytts till OTT.

För närvarande är det i Spanien bara Movistar som en juridisk IPTV-tjänst, och detta är något viktigt att ange. Och är det, om IPTV är lagligt, den huvudsakliga användningen som ges är olagligt, att olagligt reproducera osignerat innehåll. Vi kommer inte att gå in på det, men vi kommer att förklara vad som är IPTV, vilka är dess fördelar och nackdelar och risken att titta på gratis tv av IPTV.
IPTV: fördelar och nackdelar

IPTV, som vi säger, är internet-TV. Det är dock inte som Netflix, för att ge ett exempel. Netflix är en OTT (som Vodafone, Orange, Amazon Prime Video, HBO…) och använder den bandbredd som krävs för vår anslutning för att leverera On-demand-innehåll.

IPTV är inte så, eftersom det förbehåller sig en procentandel av vår bandbredd som kontrakterats för att tillhandahålla service. Det betyder att om vi till exempel har 100 MB kontrakterat, kommer IPTV att äta en 30%, för att säga en mängd, av det bandet. Vi kan bara fortsätta att använda de återstående 70 procenten.

Det kan inte störa vissa användare eller vara ett besvär, men det är för andra användare. Varför är det så? Anledningen är att det är en oberoende internetanslutning som fungerar så länge vi har aktiverat routern och deco (igen, som Movistar), och den största fördelen är att kvaliteten alltid kommer att vara maximal.

Det innebär att IPTV skapar en privat anslutning mellan användaren (IP) och operatören, som tack vare sina privata servrar kan tillhandahålla service. Och som du kan gissa, tillåter detta, även om vi har många enheter anslutna till samma nätverk, tittar TV-kanaler av IPTV på högsta kvalitet.

Men inte alla är fördelar med IPTV. Den största nackdelen med IPTV är den kommenterade bandbredden som äts, och också att den behöver infrastruktur och underhåll. Operatören sätter dig linjen, routern och dekodern, medan i en OTT-tjänst, över toppen, behöver du inte det. Det är därför Netflix fungerar på alla enheter utan att behöva kontraktera någon carrier-tjänst vi har.